Bila isteri merajuk, rasa macam satu rumah pun tunjuk protes pada kita. Mana taknya, apa sahaja yang isteri buat untuk kita selama ni dengan penuh senyuman mesra bertukar menjadi muka masam mencuka. Tak berborak pun, apatah lagi nak bergelak ketawa. Pendek kata, memang sunyi sepi rumah!

 

 

 

Ada banyak sebab sebenarnya yang membuatkan perempuan merajuk, antaranya ialah:

  • Mood swing
  • Masalah dengan orang lain
  • Tudung tak menjadi
  • Tidur tak mencukupi
  • Saja nak bergaduh

 

IKLAN

Tapi macam mana nak handle pasangan/isteri yang merajuk ni?

 

Duduk dan dengar

Masa si dia sedang bercakap atau meluahkan perasaannya, duduk dan dengarlah dengan penuh kusyuk. Jangan mencelah. Bila tiba masanya dia sudah habis bercakap, mulakan dengan perkataan, “Maaf…”

 

IKLAN

Hadiah

Kalau ada bajet lebih, belikanlah sesuatu yang dia suka. Andainya anda ingin memujuk dengan membeli makanan, pastikan makanan itu kesukaan isteri, bukan kesukaan anda!

 

Kejutan

Biatlah satu kejutan romantik. Hantar bunga ke, kek atau coklat. Atau seklurang-kurangnya selitlah nota meminta maaf dan ucapan I Love You di beg tangan isteri. Permohonan maaf di whatsapp dah selalu sangat, jadi ubah kepada cara yang lebih old school.

IKLAN

 

Buat perkara yang disukai

Kemaslah rumah, sepertimana dia selalu lakukan untuk anda. Mungkin anda boleh memasak untuk isteri yang sedang merajuk. Kalau tak pandai memasak, boleh tengok di Youtube. Masakan yang sedap mungkin dapat curi hati isteri. Namun, masakan yang tak menjadi boleh buat isteri rasa terharu dengan effort yang anda tunjukkan.

 

Fikir

‘Jejak’ semula bagaimana atau apa yang membuatkan si dia merajuk. Jangan asyik harapkan dia beritahu kesilapan anda sebab bila dah selalu sangat, mesti isteri akan fed-up. Sebagai suami, anda juga perlu berjiwa sensitif.